Cato Lein

FOTO
17 maj – 3 juni  2018
Presentation av en bok med texter av Sophie Allgårdh och Stefan Fröjdendahl
tillsammans med fotografen Cato Lein

17/5  kl. 18

Ishav

Fotografen Cato Lein visar på Galleri Cupido en serie bilder ”Wild Stillness” från Troms och Finnmark Fylke i Norge. Fotografierna är handgjorda i mörkrum. Teknik: Gelatin Silver Print.

– Först efter många år som fotograf i Stockholm var han redo att möta Finnmarkens landskap på nytt, nu med ett eget uttryck och en egen estetik. För första gången tog han sig också in i den samiska delen i Finnmarkens inland, ett för honom okänt område.

Snow storm

Bilderna i Wild Stillness är tagna under en tjugoårsperiod, från 1980-talets mitt fram till 2012. Men det var inte förrän nyligen han närmade sig materialet och bokade tid i ett av de få mörkrum som fortfarande finns kvar i Stockholm. Bortsett från en mäktig panoramabild med ett ensamt fartyg på den fjord som leder in till hans hemby är anspråket nedskruvat. Stämningen är dov med en svärta som snarare leder tankarna till det sociala dokumentärfotografiets hårda kontraster än till det klassiska naturfotografiet.
Text från boken: Sophie Allgårdh

Cato kommer också ut med en fotobok ”Wild Stillness” som innehåller en signerad print.
Boken har tryckts i en numrerad upplaga om 90 exemplar.
Formgivning: Lu Kowski

 

Publicerat den
Kategoriserat som Fotografi