Lotta Melanton

Without you – Within you
utställning tillsammans med Lena Gelin och Jonas Jamtås
21/8-7/9

Född 1943
Scenograf, konstnär och bildterapeut

Lotta växte upp som äldsta barnet i en konstnärsfamilj i Viggbyholm med pappa Erland, bildkonstnär lotta_6_355och professor på Konstakademin, mamma Kaisa, textilkonstnär.
Hon utbildade sig i Grafisk Design och Textil på Konstfack och gick därefter Scenografi på DI. Det senare ledde till samarbete med regissörer som Alf Sjöberg, Suzanne Osten, Kay Pollak, Roy Andersson och Olle Hellbom- bla med scenografin till ”Bröderna Lejonhjärta”.

För Lotta har bilden alltid varit det väsentliga och det som bildat en bro mellan hennes inre och yttre verkligheter. Hennes målningar och skulpturer skildrar ofta drömmar och upplevelser under meditation men också bilder ut det verkliga livet-suggestiva och fyllda av en fantasieggande symbolik.

Lottas konstnärsskap spänner mellan en befriande lekfullhet och ett djupt allvar som berör. Hennes intresse för människan och dennes sökande visar sig i arbetet som bildterapeut, där hon med medkänsla och humor lotsar människor till insikt genom skapandet. Den dolda känslan lyfts fram i bild och blir till verksamma redskap för att finna glädje, lust, läkedom och harmoni.

Tillsammans med Lena Gelin har Lotta under sommaren 2014 en utställning på Lövstabruk med titeln ”Without You – Within You”, där hon visar måleri, skulptur och bild. Utställningen på Cupido är tänkt som inspiration till egna inre upplevelser och skapande.