Dagmar Forsberg

Utställning den 17 maj – 1 juni 2014

Presentation: Dagmar Forsberg

permafrostattack_350
Bild 1. Permafrostattack

Dagmar Forsberg är verksam sedan tio år, som professionell bildkonstnär inom måleri. Dessförinnan har hon ett yrkesliv som grafisk formgivare av facklitteratur och ett femtiotal bokomslag. Hon arbetar i området intill det figurativa, där hon kan uttrycka känslor och upplevelser direkt i designen. Hon är skolad vid Konstfack i Stockholm och vid Foothill College i Kalifornien. Hennes specialitet är känslan för form, färg och uttryck. Hon drivs av ett starkt intresse för en global kärlek till människors lika värde och försvar av vår gemensamma natur. Hon vill att hennes motiv förmår fånga betraktarens öga och medverka till en djupare insikt om världsmedborgarnas villkor. Genom media och besök i Europa och till Asien, Japan och Nordamerika, har Dagmar upplevt stor glädje men även smärtsam sorg över hur människor och miljö utsätts av förtryckares omättliga och världsomfattande girighet.

svedda_vingar_350
Bild 2. Svedda vingar

Under sommaren 2008 ställde Dagmar ut målningar i Cupidos lokaler under privat arrangemang med titeln ”Hotad boplats”, som uppmärksammades av dagspressen (Bild 1: Permafrostattack).

fredsmaklaren_350
Bild 3. Fredsmäklaren

Med hennes aktuella utställning i arrangemang av Galleri Cupido i Stockholm, fortsätter hon att betrakta och begrunda omvärlden i ”Girighetens förtryck”. Här närmar sig Dagmar det figurativa måleriet i en egen stil, som uttrycker känsloläget i designen
(Bild 2: Svedda vingar). Det är girigheten som driver individen att för penningen erövra maximal tillfredsställelse. Med girighet följer makt och förtryck, det kan gälla låneinstitutioner, samhällsorganisationer och diktatorer (Bild 3: Fredsmäklaren). Får girigheten styra visionen blir det övergripande målet att undanröja alla hinder. Människans unika drift att förgöra sig själv och sin omgivning. Hoppet står till viljan att försonas och förenas för den värld vi trots allt bara har till låns av våra barn (Bild 4: Förenade är vi starkast).

CURRICULUM VITAE

Född:
1942 Lubeck, Tyskland

Utbildning:
1965-67 Konstfack inom måleri, Stockholm
1981-83 Graphic & Interactive Design vid Foothill University College, CA, USA

forenade_ar_vi_starkast_350
Bild 4. Förenade är vi starkast

Yrkesverksamhet:
1965-92 Grafisk formgivare vid Forskningsrådet FORMAS, Stockholm
1992-2005 Grafisk formgivare och VD i eget företag DagmarDesign AB, Stockholm
2006 – Bildkonstnär i måleri, Stockholm

Utställningar:
2008 Soloutställning, Stockholm
2009 Grupputställning i ”Konstnärernas salong”, Kista, Sverige
2010 Inviterad till grupputställning i ”Art Fair at the Carrousel du Louvre”, Paris, Frankrike
2011 ”Showcase Winner” vid internetbaserade konstsamfundet Artslant
2011 Inviterad till grupputställning i Galleria De Marchi, Bologna, Italien
2012 Inviterad till Biennalen BELA vid Galeria de Palacio, Porto, Portugal
2013 Inviterad till grupputställning till Galerie Berlin am Meer, Berlin, Tyskland
2014 Grupputställning vid ”Oxford International Artfair”, Town Hall, Oxford, England

Press:
2008 Presentation av konstverk i temat ”Permafrostattack” i DN

”En obekväm samling.
Vår bostad på jorden är hotad och det är vi själva som har bäddat för katastrofen. Vi vet det allihop, men det är svårt att veta hur vi ska hantera det. Konstnären Dagmar Forsbergs måleri har cirklat kring det här temat de senaste två åren. Men när hon nu för första gången ställer ut sina verk är det inte bara dystert. Någonstans i hennes abstrakta målningar med figurativa inslag finns det hopp om lösning”

By Pernilla Ahlsén DN På Stan 2008

2009 Rapportering och konstverk i temat ”Temporal Connection” i DN

Bland tvåhundra utställda konstnärer med över tusen konstverk, utvaldes ett av Dagmar Forsbergs verk med filosofisk anknytning om varat och tiden, att representera Konstnärernas salong i en artikel av DN kolumnisten Erik Gripen-Holm.

2010 Reportage och konstverk presenterades i tidskriften, ”The Finnish Art Magazine.”

 

Publicerat den
Kategoriserat som Måleri