Thelma Aulio-Paananen

Måleri och virkade skulpturerslatterflicka_cv_sida
11- 28 september 2014

Jag fascineras av äktheten i Thelma Paananens konst.
De första bilderna har sitt ursprung i barndomens minnen, kriget, samman-hållningen och fattigdomen. Hon målar med närvaro den enkla människans vardag, charmigt och personligt. När jag ser hennes målningar är jag ett barn i Finland igen. Vi visar också hennes akvareller/illustrationer till TV-serien ”Ödemarksbarnen” efter en bok av Linnéa Fjällstedt..
Hennes senaste konstverk är virkade skulpturer, som hon gör med övertygelse och fantasi. Skulpturerna visar människornas historia. Hon är en äkta naivist.
1993 förlänades hon Förtjänstkorset av Finlands Lejons orden från Republiken Finlands President, Mauno Koivisto.

Marjatta Nenander/Galleri Cupido

 

Thelma Aulio- Paananen
CURRICULUM VITAE

Thelma är född den 9 april 1931 i byn Hartola, ca 18 mil norr om Helsingfors, Finland. Hon flyttade till Stockholm 1951, 20 år gammal och konstintresset började redan växa fram. Efter studier och yrkesutövande under 50- och 60-talet kom det konstnärliga genombrottet med fina recensioner efter hennes första separatutställning på Galleri Gröna Paletten i Stockholm 1967.

Hon utvecklades till en mångsidig naivistisk konstnärinna som skapar konstverk av sina thelma_1barndomsminnen och från omvärlden. Varma kulörer och glada motiv kännetecknar hennes akvareller, oljemålningar, akvarellerade etsningar och träsnitt, thelma_3broderier och virkade skulpturer. I huvudsak var Thelma grafiker och behärskade tekniker som kopparetsning, träsnitt, litografi, linoleumtryck och offset- tryckning. Idag skapar hon virkade skulpturer. Produktionen är som genom hela karriären mycket omfattande.

Konststudier
Konstfack i Stockholm 1955- 56, Bauhausskolan, Stockholms Universitet 1961- 65
Konsthögskolan i Stockholm 1966- 71,
Grafikskolan, Ateneum i Helsingfors 1972thelma_2

1977- 78 var hon gästande grafiklärare vid Valands konstskola. Kursledare för en ”kurs i träsnitt” på Medborgarskolan 1985- 86 tillhör också hennes pedagogiska gärning.

Separatutställningar
Stockholm 1967, 69, 76, 80, 83, 85, Göteborg 1974, 83, Malmö 1974, Sandviken 1968, 75, Linköping 1972, 75, Uppsala 1973, 76, Eskilstuna 1977, 80, Kristianstad 1977, Lund 1979, Nynäshamn 1980, Tidaholm 1982, Karlskrona 1984, Sundsvall 1984, Tomelilla1985, Eksjö 1988, Österhaninge kyrkskola 2008

Samlingsutställningar
Danmark, England, Frankrike, Schweiz, Tyskland, Spanien, Tjeckoslovakien, Japan, USA, Kanada, Jugoslavien, Finland samt ett flertal orter inom Sverige.

Representerad
Nationalmuseum och Moderna museet i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum, Malmö museum, Norrköpings museum, Kristianstads museum, Tomelilla museum, Norrbottens museum i Luleå, Allende- museet i Havanna, Kuba, Muzej Savremene Umetnosti i Belgrad, Serbien, Nykytaiteen museo i Tammerfors och Hartolan Kotiseutumuseo, Finland

Illustrationer
LL-versionen av Moa Martinssons ”Mor gifter sig”, Håkan Boströms ”Kakhuset”, Linnéa Fjällstedts ”En gång i Lappland”, Ulla Ekhs ”Johanssons dotter”, Zacharias Topelius ”Havets gåva” samt flertalet olika böckers omslagsbilder.
Akvareller som illustrationer till barn TV-serien ”Ödemarksbarnen” efter en bok av Linnéa Fjällstedt.
Konstnärlig utsmyckning av mottagningsrummet, psyk. avd. Huddinge vårdcentral.
Dekoration av kaffeförpackningar för ICA rosteriet.

Stipendier och utmärkelser
Thelma har erhållit ett 10-tal olika kulturstipendier under årens lopp. Ett par kan nämnas här: Svenska statens stora arbetsstipendium och LO:s kulturstipendium.
1993 förlänades hon Förtjänstkorset av Finlands Lejons orden från Republiken Finlands President, Mauno Koivisto