Lars-Åke Åberg

Utställning hösten 2012

Om Lars-Åke Åbergs konst

aberg_hus_1
Hus i granit, Lars-Åke Åberg

Lars-Åke Åberg är mest känd för sina hus och husliknande skulpturer, oftast i sten men också i brons. Stenen kommer från olika delar av världen. Det kan vara marmor och alabaster från Italien, blå brasiliansk granit, persisk travertin, kalksten från Gotland och Kinnekulle eller svensk diabas. Men det kan också vara hus huggna ur den s.k. ”Hitlerstenen”, svensk granit och norsk labrador. Det var sten som beställdes av Albert Speer, Hitlers chefsarkitekt, som fick i uppdrag att realisera Hitlers drömmar om ett antal monumentala byggnadsverk i det kommande tusenåriga riket. Det sägs att stenhuggarna förbannade och bespottade stenblocken innan de lämnade Bohuslän. När kriget var slut fanns en hel del betald och olevererad sten kvar, varav det mesta fördelaktigt köptes tillbaka av stenindustrin. Lars-Åke Åberg lämnar spåren av stenhuggarnas hantverk orörda kvar t ex en kryss- hamrad eller pikhuggen yta. På så vis rekonstruerar han stenens värde, mening och identitet.

Konstkritikern Rolf Haglund skriver: ”Lars-Åke Åberg har länge skulpterat hus- hus utan in- eller utgång, ibland med trappor hängande fritt långt uppe på fasaden, ibland med blindfönster, hus som symboler för trygghet men också för instängdhet, kanske fängelser… När Lars-Åke Åberg nu skulpterat fram små huskroppar ur oerhörda klipp- formationer vid kanten av svindlande stup, ser vi den absurda skönheten och dramatiken i hans verk, den romantik Goethe upptäckte när han såg alla motstridiga element i den väldiga Strasbourgkatedralen smälta samman i ett slags hemlighetsfull blomstring, som ur en växts inre liv. ”Den som ser detta med andra ögon, han vet vad han ser.”

Lars-Åke själv skriver: ”Det reducerade uttrycket blir en utmaning samtidigt som begränsningen skapar nya möjligheter. Huset är en viktig symbol. Mitt hus i världen. En symbol för yttre attribut och vår inre verklighet. Mitt skapande är ett utforskande av mig själv och världen och stenen hjälper mig i detta.”

På Galleri Cupido visas bl.a. ”Hus 18”, en skulptur som visades på Borås Internationella Skulpturbiennal 2012.

Lars-Åke Åberg CV

Född i Tibro 1946. Bor och arbetar i Dalsjöfors.

Studier
Filosofie magisterexamen, Göteborgs Universitet 1972 Ålgårdens Målarskola, Borås 1985-1986 Privatelev hos Rune Claesson 1987 Konsthögskolan i Stockholm, stenkurs 1996

Separatutställningar i urval
2012 Galleri Cupido, Stockholm
2012 Galleri Palm, Falsterbo
2011 Borås Konstmuseum
2012 Konsthallen Hishult
2010 Galleri Palm, Ängavallen, Vellinge
2009 Rydals Museum
2008 Galleri Jeanette Ölund, Borås
2007 Lidköpings Konsthall
2002 Galleri Bacchus, Borås
2001 Galleri Öhrström, Göteborg
1993 Galleri Blocking, Tibro
1991 Galleri Bacchus, Borås

Grupp- och samlingsutställningar i urval
2012 Borås Internationella Skulpturbiennal Skulptur på Öja-Landsort
2010 Galleri Palm, Ängavallen, Vellinge Galleri Palm, Falsterbo, Art Anglais, Stockholm
2009 Skulpturpark, Bovallstrand
2008 Borås Internationella skulpturfestival Kulturbryggan, Öja-Landsort Konstmässan, Sollentuna
2005 Konstfestival, Åhaga, Borås
2004 SvartVitt, Ålgården, Borås, Art Copenhagen, Köpenhamn
2003 Galleri Bacchus, Borås Stockholm Art Fair, Sollentuna
1997 Galleri du Nord, Borås
1986 Flaménska Galleriet, Borås

Representerad
Borås Konstmuseum, Kommuner och landsting, oluwe Saint-Pierre, Bryssel

Medlem
KRO, Skulptörförbundet, KKV-B, KCVäst, Borås Konstgrafiska Verkstad, Föreningen Konstliv Sjuhärad

Verk i offentlig miljö
Folkets Hus och Parker. Uppsala Universitet. Södra Älvsborgs Sjukhus, Borås. Sjukhuset Lidköping. Sjukhuset Alingsås. Vårdcentralen Solgärdet, Kungälv. Hälsan och Arbetslivet, Alingsås. Almåsgymnasiet, Borås. Psykosvård Nordost, Göteborg. Tandvården, Viskafors. Västfastigheter,Vänersborg. Almåsgymnasiet, Borås. Psykiatrimottagningen Centrum, Öst och Väst, Göteborg. Socialförvaltningen, Borås

Övrigt
Utsmyckningar:
AstraZeneca, Mölndal. Riksbyggen, Stockholm. Wäst-Bygg AB, Borås. Boråshälsan, Borås. Källa Utveckling AB, Borås. Svenska Bil, Stockholm. Åtta Hus AB, Borås. Ängavallens gård, Vellinge. Varbergs Sparbank. Hedins Bil AB, Göteborg.

Symposier:
Brussels International Sculpture Symposium 2011

Projektledare:
Bohusläns stenstipendium 2006

Pedagogiskt uppdrag:
Tredimensionellt skapande på grundskolans högstadium, Borås 1995-1996. Workshops: Carrara, Italien 1996,1998

Publicerat den
Kategoriserat som Skulptur