Maritta Nurmi

nurmi_dolce_vita_2,_2011
Dolce vita 2, Maritta Nurmi

När jag arbetar mot en överenskommen utställning har jag inga klara förhandsplaner. Jag jobbar hårt och cyklar mycket; gatorna i Hanoi är utmärkta för skattejakt. Under en tid hade jag burit en bunt brickor till min ateljé. Där stod de tysta tills den dag då kommunikationen med dem kom igång. Flödet kunde inte stoppas; snart hade jag samlat in variationer av bord och pallar, min förtjusning i bord och bordsben började ta form även på målarduken. Det mest ordinära och lokala hade fångat mig.

Cupido-serien består av metallmålningar och färdiggjorda objekt – måleri för själ och kropp, yin och yang. Brickor utrustade med vikbara ben används i Hanoi som studenternas studiebord och vid bordet samlas också hela familjen för te eller soppa. I min ateljé fick de nya dimensioner och blev kroppslig och praktisk föremålskonst – fysisk och metafysisk. De kan gärna även framöver användas i sitt ursprungliga syfte. Metallmålningarna avser däremot ge uttryck för en idé, för någonting filosofiskt.

Innan konsten tog över mitt liv var jag biolog. Grunden till min konst lades under fyra år på Åbo Konstakademi, finesserna lärde jag mig på Konstuniversitetet i Hanoi. Jag lärde mig hantera silver, koppar, aluminium och det går igen i mina metallmålningar.

Dessa verk har sitt ursprung i två länder, två kontinenter, två yrkesgrupper och två kulturer. Gränslinjerna dessa emellan har ritats någonstans inom mig, mina verk speglar förhandlingen mellan dem samt berättar något om det subjekt, en främling i världen, jag själv har blivit i min historia. I Öst säger man att vägen till balans består av två.

Maritta Nurmi

STUDIER
1994 Hanoi Konstuniversitet
1989 – 93 Åbo Konstakademi
1987 Nat.kand. Åbo Akademi, Åbo Universität

SEPARAT UTSTÄLLNINGAR
2012 Galleri Cupido, Stockholm
2011 Kustaa Hiekka Kulturhus, Laitila, FIN
2010 Gallery Art Vietnam, Hanoi, VN
2009 Galleria Nefret, Åbo, FIN
2008 Galleria Uusitalo, Helsingfors, FIN 2007 Gallery Art Vietnam, Hanoi, VN
2005 Titanik Galleri, Åbo, FIN
2003 Numthong Gallery, Bangkok, Thailand
2003 Sideshow Gallery, New York, USA
2002 Laitila Stadshus, Laitila, FIN
2001 Nha San Duc, Hanoi, VN
2000 Salon Natasha, Hanoi, VN
1997 Salon Natasha, Hanoi, VN
1996 Sunset Gallery, Hanoi, VN
1995 Rantagalleria, Åbo, FIN
1994 43 Trang Tien Gallery, Hanoi, VN

REPRESENTERAD
Samlingen av Finska staten, Hanoi,
New York Aboa Vetus Museum
Wäinö Aaltonen Museum Tavastehus Konstmuseum Lätala Stad Prudential, Tokio, Japan
Nikko Hotel, Hanoi

Publicerat den
Kategoriserat som Måleri